Fri af stress – Vær åben om din stress – Tal med andre!

Vær åben om din stress! Det gør det så meget nemmere for dine omgivelser at forstå din adfærd og kunne være der for dig.

Frygten for at vise svaghed

Jeg er udmærket klar over, hvor svært det kan være at skulle dele sine “svagheder” ud med andre. For så bliver man jo ekstra sårbar over for sine omgivelser, hvor de lige pludseligt “har noget på én”….. Og man kan komme til at fremstå som vag og uprofessionel, eller hvad du nu selv måtte tænke. Frygten for at ingen nogensinde vil have tillid til, at man kan klare en opgave igen…..

Ja, vi er rigtigt gode til at tale os selv ned og frygte det værste fra andres reaktioner. Frygten for at blive regnet for værende utilstrækkelig lurer i os alle. Men heldigvis er virkeligheden ofte meget mere venlig og positiv end de frygtelige skrækscenarier, vi kan sætte op for os selv. Når du er åben og fortæller andre om, hvordan du har det, så vil du for det første opleve at få lukket luften ud af ballonen, som man siger. Og det er ofte en stor lettelse at få det sagt højt, at du ikke trives.

Det er som om, at problemer bliver næret af at blive holdt inde. Som en anaerob organisme, der trives bedst uden lys og ilt, vil problemerne blot vokse sig større og større og endnu mere uoverskuelige i dit hoved, hvis de bliver holdt lukket inde. Så få sagt det højt, hvad der foregår inden i dig. Få fortalt, hvor svært du har det, og hvad det er, du går og tumler med.

Magien i at sige det højt

For den ene magiske ting er, at når du siger noget højt, så tvinger du dig selv til at forholde dig konkret til, hvad det egentligt er, der er i spil. Du kan lige pludseligt selv HØRE, hvad det er, der sker – og måske også bedre forstå det og kan dermed lettere handle på det. Det andet magiske er, at når du siger det højt, vil andre omkring dig meget bedre forstå, hvorfor din adfærd er, som den er. For den er med meget stor sandsynlighed slet ikke, som den plejer at være. Og det gør folk forvirrede og uforstående og kan få nogen til at tage afstand fra dig – i en ærgerlig uvidenhed. Så du gør andre – og dig selv – en rigtig stor tjeneste ved at fortælle, hvordan du har det, når du oplever livets uoverskuelighed.

Og det leder mig så hen til den tredje magiske ting. Nemlig, når du er åben om din stress, vil du med stor sandsynlighed opleve, at andre faktisk gerne vil støtte og hjælpe dig, hvor de kan.

Når først de forstår, hvad der foregår, og hvordan du har det, så kan de forholde sig til det og handle på det. Og på den måde vil du helt sikkert også opnå den bedste hjælp.

Tal med dem, det giver mening at tale med!

Når jeg råder dig til at være ærlig og åben om din stress, så tænker jeg ikke, at det er at skrive det ud på de sociale medier, så så mange som muligt får det at vide. Jeg anbefaler mere, at du taler med dem, som det giver mening at tale med. Folk som står dig nær og som kan blive berørt af din ændrede adfærd. Både i dit private og i dit professionelle liv.

Så hvis det påvirker dit arbejde, er det en god idé at tale med din chef. Og måske også tale med nogle af dine gode kollegaer. Du er måske så heldig, at de på din arbejdsplads har en sundhedsforsikringsordning til behandling eller hjælp.

I dit privatliv giver det måske mening at snakke med din partner, hvis du har en. Eller en god ven eller veninde. Din familie og måske dine børn – afhængigt af deres alder. Hvis dine børn er gamle nok til at mærke, at du ikke er, som du plejer, så bør de også vide, at du ikke er dig selv for tiden. Og at du har brug for lidt mere ro eller tid for dig selv i en periode. Men at du stadig elsker dem og er der for dem, så snart du bliver mere dig igen.

At være åben om din stress eller dine bekymringer, gør det meget nemmere for både dig selv og dine omgivelser at være i det. Ikke at alle problemer løses og stressen forsvinder bare ved at sige det højt. Men du får som sagt taget hul på bylden og får muligheden for at handle på det og få hjælp til at håndtere det.

Pas godt på dig selv!
Kate

Felt