Fri af stress – Hold helt fri mindst én dag om ugen!

Hold helt fri – mindst én dag om ugen, kan lyde simpelt for de fleste, for det gør vi jo, når vi har weekend…..

Meeeen gør vi nu også det?

For mange af os, er det blevet en dårlig vane bare at fylde på. Vi fylder hvert et vågent minut ud med gøremål og handlinger og får aldrig rigtigt holdt en pause. Kroppen er i sving, og ikke mindst kører hjernen i de hurtigste omdrejninger dagen lang…. Vi har fået “effektivitis”.

Hvad er “Effektivitis”?

Effektivisering blev et udbredt udtryk, da industrialiseringen gjorde sit indtog i samfundet. Her gik vi fra at gøre ting med håndkraft til, hvor maskiner tog over og gjorde, at vi kunne producere meget større mængder. Vi nåede pludseligt meget mere. Vi blev effektive…. En tankegang, som vi mennesker tog på os og mente skulle gælde for alle områder i vores liv.

Så det vi gør i dag er at fylde så meget ind i vores liv som muligt, fordi vi gerne vil være så effektive som muligt. Så effektivitet er blevet synonym med at nå så meget som muligt – uden pauser.

Jeg tænker, at det kunne være interessant lige at dreje effektivitet en lille smule, så det i praksis i stedet betød, at vi laver noget med brug af så FÅ ressourcer som muligt. Således at vi bliver effektive på ressourcerne ved at bruge så lidt af dem som muligt til livets opretholdselse. I stedet for at overforbruge vores ressourcer. Lidt som det, der egentligt er ved at ske med jordens ressourcer.

Overforbrug og udpinthed

Vi overforbruger, det vi har – udpiner det, der er, med fare for at jorden “brænder ud”. Det samme sker for os mennesker, når vi bliver ved med at forbruge vores ressourcer og ikke tænker på langtidseffekten af dette. Men resultatet af denne tilgang til livet, hvor vi kun tænker på at skulle være effektive. Hvor vi skal udrette og præstere. Så ender vi med at brænde sammen. Og det ses jo nu på bl.a. det antal af stressramte, vi har i dag….

Vi kan ikke mere….

Derfor er vi nødt til at lære at passe på os selv. Og derfor er det, at det er en god idé at være bevidst om at holde minimum én dag om ugen heeelt fri. Med helt fri menes der fri fra at udføre nogen som helst opgaver – hverken arbejdsmæssigt eller privat. Så hold helt fri…! En dag hvor du undlader at kigge på to-do-lister eller se nyheder eller andre frygtindgydende og deprimerende udsendelser i TV.

Læg hjernen og hold fri!

Uanset om du er opmærksom på det eller ej, så giver nyhederne sjældent din hjerne noget godt og positivt og opløftende at beskæftige sig med. Så hold fri fra noget, du skal forholde dig til. Det gælder også de sociale medier. Se om du ikke kan holde helt fri fra disse også, så du igen ikke skal forholde dig til en masse input. Godt som skidt.

Gør noget, der gør dig glad. Noget hvor din hjerne kan få lov til at holde fri. Det kan være sådan noget som at male eller tegne, gå ture ude i naturen. Naturen har en fantastisk effekt på dit nervesystem. Så kom gerne ud så meget som muligt… Vær sammen med gode mennesker, som løfter dig og gør dig glad. Hold helt fri!

For nogen er det svært med denne fridag, men jo mere presset og stresset du er – jo vigtigere er det at gøre dette for dig selv og dit helbred.

Man kan sige, også selvom du ikke oplever noget stress, så er det stadig en rigtig god idé at lære dig selv og dit system at holde fri. Så hold helt fri! Væn din krop og din hjerne til at holde en god pausedag mindst én gang om ugen 🙂

Rigtig god fornøjelse med det!

Pas godt på dig! <3

Kate

Felt