Fri af stress – At praktisere venlighed giver dig energi og overskud

Venlighed gør en stor forskel i verden. Venlighed er let for nogen at praktisere – og lidt mere udfordrende for andre… Hvilken af de to grupper tilhører du?

Det er nemlig vigtigt at være klar over i forhold til dit helbred. For venlighed styrker immunforsvaret og dit generelle velbefindende. Mens uvenlighed er mindre sundt for helbredet.

Det er sundt ind i mellem at tænke på andre end os selv

En undersøgelse på Oxford University viser, at det at udvise venlighed har gavnlig effekt på så mange plan for den, der giver den. Men at det også smitter af på omgivelserne, og den der modtager.

At praktisere venlighed vil først og fremmest få dig til at tænke på andre end dig selv. Nu ved jeg godt, at jeg ofte taler om, hvor vigtigt det er, at vi alle tager vare på os selv først og sørger for, at vi selv har det godt. Det forklarer jeg også med, at du er nødt til selv at være fyldt op med en masse godt og god energi, før du kan give til andre. Men faktisk kan en måde at fylde dig selv op på være at være venlig over for andre.

Så når jeg normalt taler om, at du skal tage vare på dig selv først, så handler det om at undlade at overskride sine egne grænser – og ikke overbruge dig selv. Det betyder, at du ikke skal gøre alt muligt for andre mennesker for at behage eller bliver anerkendt. Eller fordi du har fået for vane at tænke på alle mulige andre end dig selv. Nej, det er vigtigt at fylde dig selv op først.

Men du vil også opdage, at det at gøre en lille god gestus for andre – dvs. noget der ikke koster dig nogen store anstrengelser – vil kunne løfte energien og overskuddet hos dig selv. Det forklares med, at når vi gør noget godt for andre – altså udviser venlighed, så åbner vi os for andre mennesker. Vi forbinder os med verden og oplever en følelse af at gøre en forskel for andre. At vi betyder noget for nogen.

Og samtidigt vil den, der modtager venlighed også føle sig af betydning. Så det er hvad man kan kalde en “win-win”-situation 🙂 For venlighed er en kærlig gerning. Hvilket betyder at du møder andre med kærlighed – og ikke fordømmelse eller ligegyldighed. Men det er vigtigt, at du får sat begrebet ind i den rette forståelsesramme.

Smil til en fremmed

Så venlighed er ikke at forpligte dig selv til at gøre en masse for andre. Nej, det betyder, at du gør noget, fordi det føles godt, og det løfter dig at gøre det. Men selv når du kan være udkørt og føler dig dårlig tilpas, vil du opdage at bare små gerninger af venlighed kan gøre dig bedre tilpas, end hvis du agerer uvenligt eller neutralt.

Så se, hvad der sker, når du smiler til en fremmed på gaden! Forbinder dig kortvarigt med et andet menneske…! Det betyder jo ikke, at du nødvendigvis skal invitere folk hjem til middag til et længerevarende venskab. Selvom det kunne være interessant at se, hvad der kom ud af det…. 😉 Nej, det betyder bare, at du vil være mere tilstede og forbinder dig med livet i det hele taget.

Og tilbage til studiet fra Oxford University, så viser studiet, at når du handler venligt over for andre – mennesker som dyr – så udløses endorfiner. Endorfiner er nogen af de hormoner, der giver dig lykkefølelse. Så det viser sig altså, at venlighed skaber lykkefølelse – og lykkefølelse skaber venlighed. En fantastisk positiv spiral. Og samtidigt har venlighed og lykkefølelse positiv indvirkning på dit immunforsvar.

Men vær også venlig mod dig selv!

Venlighed mindsker tendensen til aggression og det beroliger hele dit nervesystem. Lutter gode effekter – når du forstår, hvad venlighed er. For venlighed inkluderer også at være venlig over for dig selv. Det kunne være sådan noget som at undlade mentalt at piske dig selv til at skulle nå alt for mange ting. Eller sætte alt for høje standarder for det, du laver på dit arbejde eller derhjemme.

SKAL der død og pine gøres rent 3 gange om ugen og laves hjemmelavet mad alle ugens 7 dage..? Eller kunne det være okay at lade støvet ligge lidt og bestille noget take-away ind i mellem, hvis der har været meget at se til…?

Og venlighed over for dig selv inkluderer også den måde, du taler til dig selv… Taler du nedsættende om dig selv og grimt til dig selv…? Eller klapper du dig selv på skulderen ind i mellem og anerkender dig selv for den, du er og for de ting, du gør…? Husk, du er din egen bedste ven – medmindre du har udviklet dig til at være din egen værste fjende. Det sidste er desværre alt for almindeligt. Vi kan være utroligt hårde ved os selv. Og det kan desværre ind i mellem være årsag til stress og ubehagelige tilstande i kroppen.

Så venlighed betyder, at du vælger at praktisere venlighed og gøre gode ikke-energikrævende gerninger – både over for andre og ikke mindst for dig selv! Så gør noget godt – vær venlig!

Og altid uden at overskride dine egne grænser og formåen!

Pas godt på dig – og verden!

Kærlig hilsen Kate

Felt