At tømme hovedet – når der er tankemylder

Et yderst velkendt scenarie ved tankemylder er den der med at være fuldstændigt udkørt og bare ikke kan tænke på andet end det øjeblik, hvor man endelig kan lægge hovedet på puden for at slippe dagen og sove. Og når du så ligger der, begynder tankerne at myldre frem fra alle mulige sprækker og revner i sindet.

Der er ofte hverken hoved eller hale på dem. Tankemylder kan opleves som om, at alle tankerne kommer frem på én gang med stigende fart og minder lidt om en tornado, der suser rundt i hovedet og ikke er til at stoppe. En tanketornado som gør, at når du ligger der og allermest har brug for at slappe af og sove og genoplade, så er der absolut ingen ro at finde. Det er som om at alle tankerne presser sig på og mener, at de alle er MEGET vigtige. Tanker du føler, du er nødt til at forholde dig til på den ene eller den anden måde. Og de kommer i en ustoppelig strøm – som tøj der hvirvles rundt i en tørretumbler

Svært ved at være tilstede?

Det kan også være, at du oplever problemer med at være ordentlig tilstede, når du er sammen med andre, fordi i dit sind er et eller flere andre steder? Eller måske har du svært ved at fokusere på det, du laver lige nu og her, fordi du i tankerne laver 47 andre ting på én gang. Så er der et par nemme, gode råd til at få ro i hovedet, så du kan slappe af, sove godt og være nærværende.

At tømme hovedet når der er tanker

Når vi oplever tankemylder, har vi ofte svært ved at finde ro, fordi vi har oplevelsen af at have 100 tanker i hovedet på én gang. Egentligt er det oftest blot nogle ganske få tanker, der kører rundt i hovedet på os. Men fordi vi hele tiden flytter fokus fra den ene tanke til den næste, så kan det virke som om, der er uendeligt mange tanker. I virkeligheden er det måske kun 3-5 ting, vi tænker over.

Så en god ting er her at få samlet tankerne. Og det gøres lettest ved at beskrive den. Gøre dem konkrete. Derfor er det bedste at gøre, at skrive ned. Anskaf dig en notesbog eller et stykke papir, hvor du kan formulere og nedfælde dine tanker. Der sker noget magisk, når du skal beskrive noget, for så tvinger du dit sind på at fokusere på lige netop det. Altså: hjernen holder fokus. Og det andet fantastiske der sker er, at du finder ud af, at der oftest kun er nogle få tanker (og ikke de 100 tanker, som det føltes som). Grunden til, at de føltes som mange flere var bare, at de hvirvlede rundt i en fart. Så det var svært at skelne den ene tanke fra den anden og de kom blot til at føles som én stor udefinérbar masse.

Se og hør de gode råd her!

Felt